Termék kosárba került

JBL PhosEX Ultra zeolit szűrőanyag

szűrőanyag

A JBL PhosEx különleges előkezelésen átesett, természetes zeolit-ásványból áll, ezáltal vegyileg képes megkötni a vízben előforduló foszfor-vegyületeket (többnyire foszfátokat). Ez a kémiai kötés visszafordíthatatlan, tehát a PhosEx nem regenerálható. A speciális megkötő képesség legalább 20000mg foszfát kilogrammonként. Egy 600g-os csomag tehát 12000mg foszfátot köt meg.

Tovább a részletes termékleírásra

 • Gyártó: JBL
 • Cikkszám: JBL62541
 • Kiszerelés: 1 Doboz
 • Státusz: Raktáron
 • Egységár: 5 139 Ft / db
 • Nettó ár: 4 046 Ft
 • Törékeny: Nem
 • Állatorvosi: Nem

Leírás

A JBL PhosEx különleges előkezelésen átesett, természetes zeolit-ásványból áll, ezáltal vegyileg képes megkötni a vízben előforduló foszfor-vegyületeket (többnyire foszfátokat). Ez a kémiai kötés visszafordíthatatlan, tehát a PhosEx nem regenerálható. A speciális megkötő képesség legalább 20000mg foszfát kilogrammonként. Egy 600g-os csomag tehát 12000mg foszfátot köt meg.

Miért nem kívánatos a foszforvegyületek felszaporodása az akváriumban? A foszfor (foszfát) a növények fontos tápanyaga, természetes vizekben igen alacsony koncentrációban fordul elő (0,001-0,01mg/l). A növények az evolúció hosszú ideje alatt alkalmazkodtak a hiányhoz, és nagyon kevés foszforra van szükségük növekedésükhöz. A foszforvegyületek megnövekedett koncentrációja, ami az akváriumban a természetes érték akár százszorosa vagy ezerszerese is lehet, a nemkívánatos algák elszaporodásához vezet.
A víz foszfáttartalmának rendszeres ellenőrzése (JBL Phosphat Test-Set PO4-gyel), és a JBL PhosEx időben történő alkalmazása megelőzi ezt a veszélyt. Édesvízben a 0,5mg/l-ig terjedő értékeke tolerálhatók, tengervízben tartsuk a koncentrációt 0,1mg/l alatt.

Hogyan keletkeznek foszforvegyületek az akváriumban? A kalcium mellett a foszfor a halak csontvázának legfontosabb alkotórésze. Emellett azonban sok anyagcserefolyamatban, enzim-működésben, és pl. az izmok munkájában is fontos szerepet játszik. Foszforigényüket a halak a táplálékból fedezik. Az élő és a fagyasztott eleségek megfelelő mennyiségű foszfort tartalmaznak. Az iparilag előállított eleségek, pl. a JBL Novo-sorozata gondosan összeválogatott nyersanyagaik révén szintén kellő mennyiséget biztosítanak. A táplálékkal elfogyasztott foszforvegyületek egy része a halak ürülékével távozik, és növeli az akváriumvízben a koncentrációt. A nem megfelelően megválasztott vízkezelő szerek is jelentős mennyiségű foszfátot juttatnak a vízbe.

Mennyi ideig hat a JBL PhosEx? Pontosan nem lehet meghatározni, mennyi ideig tart majd a PhosEx megkötő képessége, mert az akváriumba kerülő foszforvegyületek mennyisége sok tényezőtől függ: A fiatal, még növekedésben lévő halak kevesebb foszforvegyületet ürítenek, mint a kifejlettek. A nagy halsűrűség magasabb foszforkoncentrációt okoz. A sűrű, egészséges növekedésű növényzet sokkal több foszfort köt meg, mint a gyér, gyenge növekedésű. Tájékozódásképpen az alábbi szabályt használhatjuk: Egy 200 literes, literenként 1cm halmennyiséggel betelepített, nem túletetett akváriumban a 600g-os csomag JBL PhosEx 5-6 hónapig marad aktív. A hatékonyságot ellenőrizzük rendszeresen a JBL Phosphat Test-Set PO4 készlettel.

Néhány tanács a felesleges foszfát-többlet elkerülésére: Etessünk jó minőségű, a halak speciális igényeinek megfelelő eleséggel. A fagyasztott eleségeket etetés előtt egy külön tálkában olvasszuk ki, majd leszűrés után etessük fel, így a magas foszfáttartalmú víz kívül marad. Ellenőrizzük rendszeresen a csapvizet, a vízkezelő szereket, a talajhoz kevert adalékokat, nem tartalmaznak-e foszfátot. Ha igen, ne használjuk ezeket, a halak úgyis elég foszfáttal látják el a vizet. A JBL egyik vízkezelő szere sem tartalmaz foszfátot!

Felhasználás: Az első használat előtt folyóvízzel röviden öblítsük át a szűrőanyagot tasakkal együtt. Ezután helyezzük be a PhosEx-et a szűrőbe úgy, hogy előtte és utána is legalább 3-4cm vastagságban erős szűrőanyag-réteg legyen (pl. JBL Symec). Ha a PhosEx-ből esetleg finom por távozna, ami belepheti a növényeket, távolítsuk el azt pl. a legközelebbi részleges vízcsere alkalmával. A 10mg/l körüli foszfátérték hamar 1mg/l alá fog csökkenni. Újítsuk meg a JBL PhosEx-et, ha a foszfátérték folyamatosan emelkedni kezd. Tanácsok a használathoz: Az optimális hatékonyság érdekében a PhosEx lehetőleg lassú vízáramban helyezkedjen el. Ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy a hagyományos motoros külső szűrő kimeneti ágán kb. felére fojtjuk a vízáramot. Jobb az eredmény azonban, ha egy kifejezetten lassú biológiai szűrőben használjuk, vagy a főszűrő vízmennyiségének kb 10%-ával leágaztatunk egy második szűrőt. Gyors vízáramlás mellett lassúbb foszfáttartalom-csökkenésre számíthatunk.

 • Gyártó: JBL
 • Cikkszám: JBL62541
 • Kiszerelés: 1 Doboz
 • Státusz: Raktáron
 • Egységár: 5 139.00 Ft / db
 • Nettó ár: 4 046,46 Ft
 • Törékeny: Nem
 • Állatorvosi: Nem

Értékelések Írj értékelést!

Ezt a terméket még nem értékelték, legyél te az első!

Válogasson népszerű termékeink közül

Mások ezeket a termékeket is megvásárolták

Bejelentkezés
Kérjük adja meg a jelszavát
Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció

Új felhasználó vagy?

Menü
Termék kategóriák
Információk
Egyéb